Hanna Olsson har siktet inställt på Lunds Tekniska Högskola

Det har snart gått två veckor sedan Hanna Olsson sprang ut genom Thoren Innovation School Lunds dörrar. Gymnasietiden är över och Hanna har nu siktet inställt på Lunds Tekniska Högskola och Brandingenjörsprogrammet.
– Jag har nu sökt till brandingenjör på LTH i Lund så vi får se om jag kommer in. Mitt snitt är ganska bra så jag räknar med att komma in, berättar Hanna.

Hanna Olsson tog nyligen studenten och planerar att till hösten läsa Brandingenjörsprogrammet på Lunds Tekniska Högskola. Innan dess väntar en lång och skön sommar där hon till största delen kommer att befinna sig på Orebadet i Sjöbo.
– Jag har tidigare jobbat som simlärare för Sjöbo Simsällskap. Sommaren mellan ettan och tvåan sökte Sjöbo kommun efter feriearbetare så då hamnade jag här på badet och har jobbat här sedan dess, förklarar Hanna.

Det är Hannas tredje sommar på Orebadet och hon trivs som fisken i vattnet. Hon lär barnen att simma och försöker att hjälpa dem att ta sina simmärken.
– Jag lär barnen att simma. Det är allt från plask och lek och vattenvana till märkestagande. Jag trivs jättebra, berättar Hanna.

Det syns på Hanna att hon trivs och så även på barnen som springer runt och leker efter dagens simlektion. På tisdagar och torsdagar arbetar Hanna även som simlärare för Sjöbo Simsällskap.
– På tisdagar och torsdagar är jag simlärare på Tekniksimskolan för Sjöbo Simsällskap. Det är lite äldre barn i typ tioårsåldern, förklarar Hanna.

Hanna håller i ett grönt block där hon kryssar för de simmärken som barnen lyckats ta. Barnen är väldigt duktiga och på blocket syns flera kryss.
– I blocket kryssar jag för de magistermärken som barnen lyckats att ta. Det svåraste märket att ta tror jag är Guldmagistern. Då handlar det bland annat om att simma långt, längddykning och mycket djupdykning, förklarar Hanna.

Hannas plan är att jobba hela sommaren för att sedan till hösten påbörja studier vid Lunds Tekniska Högskola. Antagningsbesked skickas ut i juli och som det ser ut ska det inte vara några konstigheter.

Hanna bor i Sjöbo och är van vid pendlandet till Lund. Med andra ord blir det ingen större förändring i vardagen om hon nu skulle bli erbjuden en plats till hösten.
– Jag bor i Sjöbo och har pendlat till Lund under gymnasietiden. LTH ligger nära TIS, förklarar Hanna.

Att vilja bli brandingenjör har kanske inte alltid funnits där utan det var först när en tidning damp ner i brevlådan som intresset växte.
– Jag fick hem en tidning från Luleå Tekniska Universitet där det stod om deras olika linjer. Brandingenjör fanns med och jag läste lite om det och tyckte att det verkade intressant. Sen såg jag att de hade utbildningen i Lund också! Det som verkar mest intressant är räddningstjänst och som brandingenjör kan du jobba inom räddningstjänsten. Det handlar om att förebygga bränder och vara med när man rycker ut. Man får även reda ut varför bränder uppstår, berättar Hanna.

Hanna känner att hennes år på Thoren Innovation School Lund varit väldigt bra och hjälpt henne att bli en mer ansvarstagande person. Hon känner att hon blivit bättre på studieteknik och lärt sig att ta tag i saker. Hon vill samtidigt passa på att hylla lärarna och stämningen på skolan.
– Jag rekommenderar skolan då det är en mysig och liten skola med härlig gemenskap. Den har många bra lärare och eftersom att det är en liten skola har man bra kontakt med lärarna. Det bästa med skolan var stämningen och jag ångrar verkligen inte mitt val, förklarar Hanna bestämt.

Hanna har nu lämnat gymnasietiden bakom sig och har siktet inställt på höstens högskolestudier. Dock har hon fortfarande svårt att förstå att studentdagen verkligen ägde rum.
– Det känns overkligt! Det är svårt att greppa att man tagit studenten. Det känns liksom inte som att det hänt! Jag saknar klassen även om det finns några som man kanske växt ifrån. Vissa personer vill man ju fortsätta att hålla kontakten med och förhoppningsvis kommer vi att göra det. Många från klassen har också sökt högskoleutbildningar i Lund så då kommer vi ju att vara relativt nära varandra. Jag tror att vi kommer att hålla kontakten, avslutar Hanna.