Thoren Innovation School Lund besökte Stockholm

Klass NA14 åkte tillsammans med pedagogerna Lisa Nurmi och Marja Boström på en Science trip till Stockholm för att träffa olika forskare inom bioteknik. – Eleverna skulle få en möjlighet att besöka Stockholms universitet och träffa en forskare vid zoologiska institutionen, James Herbert-Read, och en forskare vid institutionen för biokemi och biofysik, Robert Gustafsson, förklarar Marja Boström.

Eleverna i klass NA14 besökte Stockholm under två givande dagar som de tillsammans med pedagogerna planerat en god tid i förväg.

– Eleverna letade forskare i bioteknik för att kunna fördjupa sig i ämnet och sedan besöka dessa för föreläsning. En av forskarna, Robert Gustafsson, hade gjort försök på Max IV, (https://www.maxiv.lu.se/news/nytt-satt-att-behandla-cancer/), men är situerad i Stockholm. Eleverna var så intresserade av det han gjort att vi bestämde oss för att åka upp till honom för att få höra honom berätta mer om sin forskning. När vi bestämt det bokades ytterligare en forskare in, James Herbert-Read, efter att eleverna önskat få höra mer från en forskare inom ”grön” biologi, berättar Marja.

Föreläsningarna var oerhört spännande och både elever och pedagoger lämnade huvudstaden med ny kunskap. En av eleverna som var med är Issa Layth Hammoodi Al-Saffar som tyckte att resan var både rolig och givande.

– Vi besökte Stockholm då vi tyckte att forskningen som Stockholms universitets forskare håller på med handlar mycket om det vi gör i kursen Bioteknik. En av forskarna hade även utvecklat en ny metod för hur man botar cancer och vi tyckte därför att det var värt ett besök, förklarar Issa.

Dag ett bestod av rundvandring i Stockholm samt ett uppskattat besök på Gröna Lund. Dag två startade med tidig uppstigning för att åka till Stockholms universitet och bli undervisade av ovan nämnda forskare.

– Jag uppskattade verkligen vår Science trip då det var jag som föreslog en av forskarna för våra lärare. Det var även skoj att resan inte var något som endast lärarna fick bestämma över utan det var främst vi elever som bestämde. Jag fick även ett bättre förhållande med mina klasskamrater och vi kom ett steg närmare varandra, förklarar Issa glatt.

Issa hade gärna gjort om resan då det var en bra variation mellan lek och lärande. Inom ett par veckor tar han studenten och tror att den dagen kommer att bli minst lika rolig som deras nyligen avslutade Stockholmsresa.

– Det bästa med resan var såklart Gröna Lund! Annars var det att vi fick lära oss något nytt som vi inte tidigare visste om. Exempelvis fick vi lära oss mycket om djurbeteenden samt hur dem vandrar i grupper för att öka chansen för överlevnad. Vi fick även lära oss hur man kristalliserar proteiner för att sedan utnyttja kristallerna för att bestämma strukturen för proteinet. Tyvärr tror jag inte att vi kommer göra något lika roligt framöver då vi närmar oss skolavslutningen, men däremot har vi studenten som väntar på oss som kommer att vara minst lika rolig som vår Science trip, avslutar Issa.