Är spelutvecklarna framtidens miljöhjältar?

Kan dataspel rädda jordklotet? Läs om hur dataspelsjättarna leder klimatkampen med nya smarta idéer.

Framtidens miljöhjältar är inte bara de som kedjar fast sig vid träd, skolstrejkar eller återvinner. Även om allt det så klart är viktigt, finns en ny sorts miljöhjältar – nämligen spelutvecklarna.

Hur går det ihop, tänker ni kanske? Men hear us out…

Okej, miljöhjälte är kanske inte den första tanken som slår dig när du hör ordet gamer. Men faktum är att den globala dataspelsindustrin gör mer för miljön än många tror. Efter 2019 har klimatarbetet inom branschen dessutom ökat rejält.

Enligt Dataspelsbranschen har den svenska dataspelsexporten fördubblats på tre år, från 2016 till 2019. De menar att branschens enorma ökning inte kommer med stor påverkan på miljön.

Men Dataspelsbranschen nöjer sig inte där. Trots sina små klimatavtryck driver de ett gemensamt klimatarbete kallat PlayCreateGreen som syftar till att minska dataspelens klimatpåverkan och utbilda spelare om klimatförändringar.

Globalt leds liknande initiativ. 2019 fångade de största spelföretagen omvärldens uppmärksamhet då de i samband med FN:s toppklimatmöte lovade att arbeta hårt för att bidra till uppfyllandet av de globala klimatmålen.

Företagen bakom Playstation, XBOX, Minecraft och många andra enorma plattformar och dataspel arbetar nu med att minska klimatavtrycken och använder sina spel för att få alla gamers att ta ansvar i klimatfrågan.

Dataspelen informerar inte bara om problem, de får också spelarna att agera.

Om vi tänker på att ungefär 2.6+ miljarder människor är gamers, alltså ungefär en tredjedel av hela jordens befolkning, förstår vi vilka stora effekter en enad spelrörelse kan få för klimatet.

Läs om Simon som har utvecklat spel med 70 miljoner (!) användare på gymnasiet!