Daniel från TIS Göteborg praktiserade på IT-företag i Växjö

Daniel går tredje året i el- och energiprogrammet IT Program. I sju veckor fram till jullovet har eleverna i IT Program årskurs tre varit ute och praktiserat på olika företag för att få använda de teoretiska kunskaperna som de lär sig i skolan i verkligheten.

APL (arbetsplatsförlagt lärande) som det kallas ger eleverna både erfarenhet och ett smakprov på vad för typ av jobb som kan vänta efter studenten. Eleverna har möjlighet att få en praktikplats tilldelad från skolan men får också söka sig till företag själv. Den chansen tog Daniel då han hörde av sig till företaget IT Care i Växjö där han nu spenderat de senaste veckorna.

Hur fick du denna praktikplats?

– Jag visste att jag ville praktisera i Växjö. Jag ringde runt till massor av IT företag runt om i Växjö och hittade då detta. Jag skickade in mitt CV till dem för att sedan åka ner på intervju. Allt gick jätte bra, jag fick informationen jag behövde veta för min första dag sedan var det bara att vänta på att dagen skulle komma.

Vad får du göra på din praktikplats?

– Jag får funktionstesta olika enheter, felsöka och även reparera olika enheter. Det är mer eller mindre allt som man gör här.

Vad tycker du är positivt med att ha praktik?

– Den största fördelen är att du har något att sätta på sitt CV inför nya arbetsplatser. Du får också nya kunskaper om de olika sakerna du jobbar med. Du kanske även får en framtida arbetsplats där du praktiserar.

Hade du kunnat tänka dig att arbeta med de arbetsuppgifterna och på denna arbetsplats i framtiden?

– Ja det hade jag definitivt kunnat tänka mig. Jag kommer framförallt starta en hobbyverksamhet för att reparera Macbooks på komponent nivå.