Emil på TIS Uddevalla besegrade cancern – nu vill han hjälpa andra till ett bättre liv

Emil Lindbom går Innovation Program på Thoren Innovation School Uddevalla och var bara 6 år gammal när han fick beskedet skelettcancer. Sen den dagen skulle livet aldrig bli detsamma. Emil lever idag med benprotes och vill hjälpa andra så som han blivit hjälpt.

När Emil gick på förskolan så haltade han väldigt mycket, något som omgivningen reagerade på. Han blev tillslut röntgad, vid 6 års ålder, läkarna såg då att Emil hade skelettcancer, en ovanlig sådan, Osteosarkom. Han fick påbörja en cellgiftsbehandling och därefter amputerade de nedre delen utav hans ben.

Emil fortsatte med cellgifterna och hade som tur var inga komplikationer och såret läkte väl. Under tiden på sjukhuset lärde han känna en kompis i samma situation som honom, men som fick komplikationer och finns tyvärr inte med oss idag. Så Emil är väldigt glad att han klarade av denna tuffa process. Trots denna hemska period i hans liv är han ändå glad att han var så pass ung när han fick beskedet så han inte kommer ihåg så jättemycket utav det.

10 år som friskförklarad.
7 år gammal, den 1 juni 2007 blev Emil friskförklarad. En dag han minns väl, även fast det snart är 10 år sedan. Emil lever idag med en benprotes som hjälper honom varje dag. Där väcktes hans intresse för att utbilda sig till läkare eller något liknande. Emil och hans pappa diskuterade möjliga yrken i 8an/9an och vad Emil skulle vilja jobba med. Emil bestämde sig – han vill jobba som Ortopedingenjör*.

Under alla år som Emil besökt Ortopeden för justering av protesen så har han haft problem med att den har klämt eller att den har tryckt för hårt. Det som varit ett problem för Emil är att de ortopeder han träffat inte haft protes själva och inte kunnat sätta sig in i hans situation. Därför tror han att han skulle passa perfekt för detta jobb.

Emil hade dock en väldig tur och fick tillslut den bästa Ortopeden han kunnat tänka sig, Bosse. Bosse har idag gått i pension men kämpade verkligen för Emil. Han kämpade för att han skulle ha den bästa benprotesen på marknaden, vilket han har idag. Han tjatade och kämpade för att Emil skulle få pengar ur sjukhusbudjeten för ett elektroniskt knä, som han tillslut fick, med hjälp av hans inspirationskälla Bosse. Bosse åkte tillochmed hem till Emil för att hjälpa honom med protesen en gång när Emil inte kunde ta sig till sjukhuset.

Emil vill hjälpa andra i liknande situation.
Emil valde Teknikprogrammet på Thoren Innovation School i Uddevalla för att få så mycket kunskaper som möjligt inför sina framtida studier till Ortopedingenjör*.

Emil älskar att spela golf och det har han gjort sedan 6 års ålder. Det bästa minnet Emil har är att innan han fick sitt elektroniska knä, kunde han bara gå en 9-håls runda, sen orkade han inte mer. Men samma vecka han fick sitt nya elektroniska knä så spelade han en 18-hålsrunda – 6 dagar i rad. Emil tycker det är häftigt hur tekniken kan hjälpa människor – och nu vill han hjälpa människor i liknande eller samma situation som honom.

Heja dig Emil! Vi är otroligt glada över att du valt oss på Thoren Innovation School för att nå din dröm!

*En ortopedingenjör arbetar med hjälpmedel som sitter utanpå kroppen och som ersätter eller assisterar någon kroppsdel som inte fungerar som den ska. Tekniken som används i yrket är unik och fokuserar på att hjälpa människor med funktionsnedsättningar. 180hp – 3års utbildning på högskola.
Källa: https://ju.se/studera/program/program-pa-grundniva/ortopedingenjor.html