En lektion i Webbutveckling 2

Fokus ligger i att bygga och formge responsiva webbplatser.
Elwira Kutrzeba går El- och energiprogrammet/ Dator- och kommunikationsteknik/ Webbutvecklare och drömmer om att jobba som webbdesigner och med 3D visualisering som sin lärare Vidar Korneliussen.

Vidar berättar om deras senaste uppgift i Webbutveckling 2:
HTML betyder ”HyperText Markup Language” och i CSS betyder ”Cascading Style Sheets”. Enkelt förklarat när man bygger en hemsida så är HTML innehållet och CSS är presentationen av innehållet.
Senaste uppgiften var att jobba med CSS Mask. Använda en experimentell funktionalitet – Att klippa ut (en funktion som lanserades i senaste versionen CSS 3.0) Just nu är den delvis implementerad webbläsarna som finns på marknaden.elevbild Eleverna programmerar i Brackets, en HTML/CSS editor – och eleverna ska få chansen att testa på CSS mask(klipp) vilket är något som kommer mer och mer. Vidars mål är att lära eleverna de senaste trenderna och göra dem fullt medvetna att detta kommer implementeras på marknaden i framtiden.

CSS Masks används istället för att göra en bild i ett bildbehandlingsprogram – Då kan man göra det i CSS filters istället vilket underlättar för läsa in hemsidan snabbare. Fördelar: snabbare svarstid. Integrerar visuella effekter i CSS istället för ladda ned tunga bilder som tar lång tid att ladda. Man är inte heller beroende av upplösning vilket gör att det blir riktigt bra kvalité i alla olika enheter – Fullt stöd och framtiden. När vi designar hemsidor så är det fokus på responsivt och design för mobila enheter.

Elwira jobbade med uppgiften på följande sätt:
– Först gjort ett HTML-dokument
– Använt CSS för att designa/få effekten
– Målet: Att få sidan att se levande ut med hjälp av CSS

Elwira tyckte detta var en rolig uppgift, som var enkel att göra, men svårigheten var att komma på en idé.
Hon säger att ”först så planerar man, sen gör man, sen gör man om och sen får man effekt” med ett stort leénde.

Elwiras favoritämne är webbutveckling – hon vet vad hon vill i framtiden och det är att bli webbdesigner och jobba med 3D visualisering.

Bilden nedan är en skärmdump på hennes otroligt fina sajt.

Zrzut ekranu 2016-01-12 o 11.57.13 copy