En liten insats med stort hjärta

På Thoren Innovation School Göteborg har skolvärdinnan Birgit Odeus samlat sina elever med ett leende på läpparna. Uppdraget Operation Smile har pågått i snart sex år på skolan.

– Tillsammans går det att bidra och göra skillnad, säger hon.

Operation Smile startades som en ideell hjälporganisation 1982 av William Magee för att hjälpa barn som föds med gomspalt eller defekta ansikten. Ett ingrepp som i Sverige numera kan åtgärdas med ett ingrepp.

I världen i övrigt ser det annorlunda ut och det var också grundidén när Operation Smile startades av en amerikansk plastikkirurg och dennes fru. Allt för att skapa ett värdig liv för barn som föds med dessa defekter.

– Utomlands göms ofta sådana här barn undan, fast det i grunden går att operera och skapa ett värdigt liv, berättar hon.

Arbetet världen över i denna medicinska fråga är något som berört Birgit och att bidra är viktigt för henne där hon också lyckats engagera skolan och eleverna.

– Jag tycker det känns viktigt att vi som skola men även företaget ThorenGruppen bidrar till samhället och kan vi göra en insats så känns det värdefullt, berättar Birgite Odeus som lyckats skapa en härlig ”vi-känsla” på skolan och fått med sig både lärare och elever att samla burkarna på som dricks i en återvinningsbehållare.

Ett enkelt sätt att i vardagen hjölpa till och bli självreflekterande.

– Eleverna har också engagerat sig i detta och känner att det är viktigt. Två gånger per år pantar vi brukarna och skänker pengarna till Operation Smile. Det är ett enkelt sätt att ge något tillbaka och nu utmanar vi andra skolor inom ThorenGruppen att göra likadant.