Gammal TIS elev berättar om livet som student i Uppsala

Igår hade Thoren Innovation School finbesök av Andreas Alm, tidigare elev som läste INNOVATION PROGRAM. Andreas tog studenten från TIS Lund år 2012 och pluggar idag till Civilingenjör med inriktning elektroteknik på Uppsala Universitet. Han fick möjlighet att besöka sin gamla gymnasieskola och berätta om hans vidareutbildning vilket han tycker är kul att få inspirera.
– Det är lätt att man fastnar i ”Lundabubblan” och inte utforskar. Jag hade själv gärna haft någon elev som kom och inspirerade mig när jag skulle välja.

Hur kändes det att vara tillbaka på TIS?

– Det kändes konstigt för man kände sig både stor och liten samtidigt. Det såg likadant ut samtidigt som mycket var annorlunda. Men det var roligt att träffa gamla lärare igen!

Vad fick dig att välja Innovation  på TIS från första början?

– Jag har alltid haft ett stort intresse för teknik så det var en självklarhet. Sen föll det naturligt att välja TIS eftersom jag ville visste att jag ville plugga vidare och TIS var förberedande för mig. Sen ville jag inte gå på så stor skola och det kan jag säga fortfarande att det endast var positivt. Jag kom nära mina lärare och vi hade en helt annan gemenskap. På TIS är man inte bara ett namn på listan utan en individ.

Hur har din skolgång på gymnasiet hjälpt dig i ditt val att plugga vidare på universitet?

– Den har hjälp mig absolut väldigt mycket, både hur man ska plugga och vilka ämne givetvis. Jag fick mycket hjälp av mina lärare, de satt ner och visade och var engagerade i vad jag hade för mål och behövde för hjälp.

Vad tycker du är den största skillnaden att studera på gymnasium kontra universitet?

– Störta och bästa skillnaden är att du lägger upp din tid själv. Du får ta mycket ansvar. Väljer du att ta sovmorgon en dag, ja då är det även ditt ansvar att det blir gjort på kvällen istället.

Du har valt att studera på en annan ort – hur känns det?

– Det var min gamla klasskompis från TIS som inspirera mig att börja i Uppsala och jag ångrar inte det en sekund. Jag har fått massa nya vänner, när man inte känner någon och är ny i en stad blir man ”tvungen” att lära känna folk till skillnad om man hade börjat plugga i sin hemstad och det tycker jag är riktigt bra! Jag känner att jag har utvecklats och blivit mer vuxen och skaffat mig en helt ny vardag.

Slutligen, vad är ditt drömyrke?

– Hmm, svårt! Jag väljer något brett eftersom mina drömmar varierar från år till år. Men jag vill arbeta inom någon slags utveckling av teknik i alla fall.