Innovationsdag – Ett sätt att lära sig bli mer kreativ

Tisdagen den 16 februari var inte en vanlig skoldag, vilket våra elever trodde. Istället ägnades hela dagen till kreativa uppgifter och problemlösningar.

Under Innovationsdagen skulle eleverna lösa fem huvuduppdrag och tre så kallade utmaningar. Huvuduppdragen är uppgifter eleverna tillsammans med klasskamraterna löser under hela dagen. Miniuppdragen, däremot, är små snabba tävlingar som sker lite utspridda under dagen. En orsak till att dagen arrangeras är mål som finns i utbildningarnas övergripande mål, de sk Examensmålen. Men också, så klart, för att eleverna skall bli mer kreativa och att stärka sammanhållningen på skolan.

Följande uppdrag var så kallade huvuduppdrag:

Raspberry

Eleverna skulle skapa en övervakningskamera med hjälp av en Raspberry. Raspberry är en liten enkel dator som är rolig att leka med eftersom den är just väldigt basic. Till sin hjälp fick eleverna, förutom en dator, sensorer och en kamera.

raspberry

Tornet

En klassiker på skolan som återigen dammats av. Eleverna skulle bygga ett torn med hjälp av spagetti och marshmallows. Tornet skulle bli så högt som möjligt.
tornet

Följande miniuppdrag fick eleverna:

Korthuset

Eleverna skulle också lösa ett antal matematiska problem. Alla problem utgick från ett korthus. Problemen var sådana att det inte alltid fanns ett rätt svar och vägen till svaret kunde lösas på flera olika sätt.

Stumfilm

Bunkerscenen från den tyska filmen ”Der Untergang” har blivit en klassiker på nätet när det gäller att lägga in egna undertexter. Resultatet kan bli att Hitler skäller ut sina generaler för alltifrån att Mc Donalds lägger för mycket ost på hamburgarna till att pizzan anländer försent. I vår version skulle eleverna utifrån ett valt i-landsproblem göra om scenen till stumfilm.

stumfilm

Elgitarren

Eleverna skulle bygga en elgitarr av bland annat en bult, koppartråd, magneter och lite virke. På gitarren skulle de sedan spela introt till den klassiska låten ”Smoke on the water” med Deep Purple inför hela skolan.

gitarren

Rolig dag som skapar sammanhållning

Eleverna tyckte det var en rolig dag och många menade på att den också ökar den redan goda sammanhållningen vi har på skolan. Många tycker också att den stimulerar deras kreativa förmåga.

uddevallaavslut