Lär dig i verkligheten – Våra elever berättar om sina APL platser

Hos oss på Thoren Innovation School har du APL (praktik) för att vi vill att du ska få använda dina teoretiska kunskaper i verkligheten. Det är unikt och ger dig viktig erfarenhet att ta med dig till arbetslivet. Läs nedan om fyra av våra elever som berättar om sina APL platser.
Kevin Bråthen – APL Landstingets IT-avdelning

– Jag har fått följa med en tekniker på landstingets IT-avdelning när han har åkt runt till vårdcentraler, tandläkare och till politiker för att felsöka och försöka laga deras nätverk och datorer. Vi gjorde installerade även nätverk på en ny vårdcentral. Vi var till och med på BB när deras utrustning krånglade.

Det mest unika som jag har upplevt under min APL var när jag fick följa med på ett serviceuppdrag på “sterilen”, vilket är platsen där sjukvården steriliserar alla sina instrument. Vi skulle felsöka några av deras datorer men för att ens komma in var vi tvungna att klä oss från topp till tå i sterila skyddskläder, med munskydd och pappersmössa. Det blev varmt och svettigt men det var häftigt att uppleva.

Jonatan Mossberg APL Elgigantens KnowHow-avdelning

– Jag har gjort min APL på Elgigantens KnowHow-avdeldning där vi hjälper kunder som har problem med sina datorer, smartphones och liknande. Det har varit jättekul att få följa med och se hur det går till, efter ett tag fick jag prova att själv hjälpa kunderna med problem och se om jag kunde lösa dem. Jag fick också se hur de arbetar när de tar en in en vara för att reparera. Jag fick lära mig om mjukvara och hårdvara och rutinerna som de använder.

Det var väldigt roligt att få lära känna dem som jobbar på Elgiganten och se hur deras arbetsdag är. Jag fick också hjälpa till med att installera och förbereda nya produkter som skulle visas upp ute i butiken.

Lucas Sydling APL Elgiganten i Uddevalla

– Jag har gjort APL på Elgiganten i Uddevalla. Jag fick lära mig hur de förbereder datorer med drivrutiner, program som kallas “klart för start.” Jag fick också vara med och hjälpa kunderna med problem som de hade med sina datorer och surfplattor, försöka se om det gick att fixa. I början var det lite nervöst men efter ett tag så var det bara roligt.

Vincent Larsson APL Innovatum Trollhättan

– Jag har fått vara med och skapa nya utställningar för Innovatum där vi har blandat teknik, programmering och försökt göra det roligt för ungdomar. Jag fick också hjälpa till att genomföra en kurs för högstadieelever där vi försökte få dem intresserade av teknik och fysik, det var väldigt roligt. Det var väldigt bra att vi kunde kombinera APL med vårt gymnasiearbete.