Svets grund blir individuellt val till hösten

Thoren Innovation School Lund har sedan en tid tillbaka haft kursen Svets grund på prov för att se hur stort intresset är från elevernas sida. Det har visat sig att Svets grund är en väldigt uppskattad kurs vilket har lett till att man nu beslutat sig för att framöver erbjuda kursen som individuellt val.

– Våra elever har visat stort intresse för att vilja lära sig mer om det praktiska, speciellt de som senare vill studera vidare på Lunds tekniska högskola, förklarar Nesib Haskic.

Nesib Haskic undervisar huvudsakligen i Alfa Laval-program med specialisering på svets. Att Svets grund kommer att finnas med som individuellt val till hösten ser han som väldigt bra. Satsningen på Svets grund är en del av skolans makerkultur där man uppmuntrar eleverna till att våga använda sin kreativitet på ett innovativt sätt.

– Svets grund är en kurs som svetsare börjar med i sin utbildning. Inom Svets grund ingår flera moment som exempelvis att lära sig om olika svetsmetoder samt få kunskap om olika svetsmaskiner. Man får även lära sig att använda rätt material vid rätt tillfälle, berättar Nesib.

Det råder inget tvivel om att tvåterminskursen Svets grund erbjuder en hel del kunskap inom svetsområdet. Samtidigt är kursen även en stabil brygga mellan skola och näringsliv då eleverna befinner sig i en arbetsmiljö och får lära sig att bete sig därefter.

– Med Svets grund i bagaget öppnar eleverna upp dörrar mot fler vidareutbildningar vilket inte är möjligt med endast teoretisk utbildning. Eleverna som läser kursen får lära sig om arbetsmiljö och säkerhet då de använder liknande maskiner som finns på en industriverkstad. De får även lära sig att hålla tider, arbeta i grupp samt följa de regler som gäller på ett företag, förklarar Nesib.

Eleverna som läser Svets grund får bland annat arbeta med projekt som gynnar både elever och skola. I höstas skapade eleverna en väldigt fin julbock och nu i vår har man skapat en innovativ klädhängare.

– Eleverna som läser kursen har visat intresse av att vilja arbeta med projekt som vi senare kan ha användning av på vår skola. Eleverna visar en oerhörd kompetens och vi är mycket glada över vad som skapats såhär långt. Jag rekommenderar starkt att välja Svets grund som individuellt val. Jag har fått uppleva hur eleverna utvecklas och hur engagerade de är i projekten de gör. De vill till och med inte ha rast vilket visar på ett starkt intresse och engagemang, berättar Nesib glatt.

Vår elev Marcus Olsson som går i klass TE15 valde Svets grund när det var på prov och känner inte att han ångrar sig.

– Jag tycker att det är väldigt bra att Svets grund kommer att finnas med som individuellt val till hösten. Jag valde Svets grund som individuellt val eftersom att jag alltid har velat prova på att svetsa och göra praktiska saker samtidigt som man studerar. Det bästa med kursen är det praktiska, att man får en paus från de vanliga lektionerna. Jag rekommenderar starkt att välja Svets grund som individuellt val, avslutar Marcus bestämt.