Teo Rydgren gjorde sin APL på Ronneby Airport

Teo Rydgren går i klass TE16A på Thoren Innovation School i Lund och har sedan långt tillbaka drömt om att en vacker dag bli pilot. Han valde därför att göra sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) på en plats där han kunde få lära sig mer om branschen.
– Jag har praktiserat hos Swedavia på Ronneby Airport. Swedavia har bland annat hand om säkerhetskontrollen, Ground handlingen samt expeditionen på flygplatsen som de även äger, berättar Teo.

De återstående två veckorna innan påsklovet spenderade Teo Rydgren på Ronneby Airport då han siktar på att i framtiden arbeta i luften. Han såg väldigt mycket fram emot sin APL på Ronneby Airport då han inte minst skulle få möjligheten att lära sig mer om hur flygindustrin fungerar.

– Jag kommer att praktisera på Ronneby Airport. Jag ser mycket fram emot min praktik bland annat eftersom jag har som mål att bli pilot och eftersom att jag praktiserar på en flygplats får jag en helhetsbild av vad flygindustrin/branschen är. Jag vill praktisera här för att som ovannämnt få en bred bild av flygplansyrket. Jag tycker att det är en fantastisk möjlighet att få praktisera då det ger en möjlighet att dels få känna på arbetslivet men även att få en möjlighet att se ifall det är rätt yrke, förklarade Teo.

Det har nu gått ett tag sedan Teo gjorde sin sista dag på Ronneby Airport och lämnade Blekinge bakom sig. Under två roliga och intensiva veckor fick Teo prova på det mesta och har nu efter avslutad APL värdefull kunskap i bagaget.

– Jag har fått möjligheten att praktisera på alla delarna som Swedavia har hand om. Jag har fått följa med på en arbetsdag i säkerhetskontrollen men där fick jag dock inte göra jättemycket p.g.a. säkerheten. Jag fick även följa med personerna som jobbar på expeditionen. Där fick jag möjligheten att checka in passagerarna och deras bagage. Jag fick även vara med när de bordade planet. På kvällen när sista planet hade lämnat flygplatsen tog vi hand om allt bagage som personer hade anmält som förlorat. Jag fick även vara med personerna som jobbar på rampen, med andra ord de som har hand om Ground handlingen. Där gör vi planen redo, vi tankar dem, vi lastar bagage och vi taxar planet ut till start- och landningsbanan. När sista planet ankom städade vi hela flygplanet och tömde avloppen på det också, berättar Teo.

Teo har fått en bra bild av vad det innebär att arbeta inom flygindustrin och har stenkoll på hur Swedavias arbetstider fungerar.

– Jag har tyckt att allt har varit superkul men måste jag välja något så blir det när jag var på Rampen. Det finns två olika skift per dag, ett mellan kl. 05:00-12:00 och ett mellan kl. 14:00-24:00. Jag har varigt med på båda, beroende på vilket av de du jobbar så ser det olika ut. Jobbar man morgon så skall det skiftet städa terminalen och jobbar man eftermiddag så skall man städa alla personalutrymmen. Utöver det är det som jag tidigare nämnt. Mellan flighterna är det mycket dötid, då har man god möjlighet att prata, umgås och fika, förklarar Teo.

Att det för flygplansintresserade Teo blev en praktikplats på Ronneby Airport berodde på hans engagemang att på egen hand lösa en praktikplats. Han tog kontakt med en gruppledare på Swedavia och löste sedan boendet genom att sova hos mamma tre mil bort.

– Jag har fått lära mig enormt mycket, så mycket att det inte går att skriva ner allt. Jag har under mina två veckor i princip lärt mig allt och lite till om alla arbetsuppgifterna på en flygplats och hur allt fungerar. Jag hade lite kontakter på flygplatsen men jag tog i första hand kontakt med en gruppledare på Swedavia på flygplatsen som var direkt med på tåget. Jag hade en enorm tur att mamma bor tre mil från flygplatsen så jag passade på att tillbringa lite tid med henne, berättar Teo.

Teo blickar tillbaka på sina två veckor i Blekinge och skulle utan tvekan vilja göra om dem om möjligheten ges igen.

– Jag skulle utan att tveka vilja göra min praktik där igen! Jag har även tankar på att börja jobba där. Det är en fantastisk arbetsplats med fantastisk personal. Jag rekommenderar varmt den, avslutar Teo.