UF Kick Off

Nästa höst är det dags för de blivande tvåorna att börja skapa sina UF-företag, men dom har faktiskt redan nu i 1:an smygstartat med det. Under deras första hösttermin jobbade dom mycket med socialt entreprenörskap och att få en förståelse av hur det är och vad som krävs för att bli en riktigt bra entreprenör. Resultatet av jobbet som gjordes under denna första termin blev då ”TIS Jul för alla” som var en rejäl succé.

Nu på vårterminen jobbas det flitigt med förberedandet av företagen, affärsplan skrivs, samarbetsavtal skrivs och tankar och idéer om vad för produkt/tjänst dom vill skapa bara flödas.

För att kicka igång UF på riktigt så var det en ”UF Kick Off” här på TIS Hbg där dom fick besök av två entreprenörer, Peter Olin och Dimitrij Aleshkov. Dom föreläste för eleverna och berättade om deras erfarenheter, framgångar och motgångar som dom stött på under UF samt deras tid som entreprenörer efter det. Peter Olin berättade att när han är iväg och föreläser använder han än idag sitt UF som sin allra bästa referens då han började helt från scratch, på gymnasiet med ett företag som han sedan gjorde till ett AB som tillslut hade en omsättning på 4 miljoner kronor och över 100 anställda.

Den tekniske entreprenören Dimitrij som till vardags jobbar som IT-chef på ett större tyskt bolag hade även han mycket erfarenheter och tips som han delade med sig av till eleverna. Han pratade mycket om vad som verkligen är en entreprenör och vad som förväntas av entreprenörer utifrån där han tog upp en del exempel som man kunde koppla till hans egna yrke som då är åt det mer tekniska hållet. Han pratade till exempel mycket om problemlösningar och hur man förhåller sig till det med hänsyn till en entreprenörs perspektiv.

En väldigt givande dag helt enkelt med konkreta råd, lärdomar och erfarenheter om UF från Peter, samt den teknologiska och innovativa delen från Dimitrij till våra innovativa elever!

Nu har eleverna ryggsäcken färdigpackad med motivation, idéer och kunskap inför detta fantastiskt spännande år som komma skall, det ska bli så kul att se vad för nytänkande och grymma UF företag dom skapar!