Vänskap på TIS Stockholm

Alexander Criborn TE13A och Hanna Andersson TE13A

Hur länge har ni känt varandra och hur blev ni vänner?
Vi träffades när vi började i samma klass i ettan. Men det var väl under andra terminen i ettan vi blev bra kompisar för vi hade gemensamma vänner och var ofta på samma fester. Det var då vi började umgås även utanför skola.

På vilket sätt gör er vänskap dagen bättre och hur skulle det vara om ni inte hade haft varandra?
Kompisar gör att man har en anledning till att komma till skolan oavsett om det är jobbigt. Det finns alltid någon att prata med om man vill. Utan vänner skulle dagen nog gå mycket långsammare. Det kan vara både positivt och negativt att ha sina kompisar med sig i skolan, vissa kanske fokuserar bara på kompisar och pratar på lektionerna. Vi jobbar ofta tillsammans på lektionerna, men ibland när det är mer frivilliga arbetsuppgifter pratar vi en del om annat också. Det är viktigt att ha vänner för livet. Det blir lättare om man kan prata om saker. Det är även nyttigt, man lär sig saker av andra, som att till exempel diskutera och analysera eller att tolka kroppsspråk.

Hur skulle du beskriva din kompis?
Alex: Hanna är väldigt ordningsam och kollar alltid att alla gör sitt jobb. Hon jobbar bra själv också. Sedan är hon rolig, riktigt rolig att festa med och bra på att dansa.
Hanna: Alex är pratglad, vilket är bra för då slutar man gå runt och tänka på sina egna problem för man pratar om annat. Han är bra på att dra torra skämt, bra att jobba med på lektionerna och han är väldigt snäll.

Alexander Criborn TE13A och Hanna Andersson TE13A

Alexander Criborn TE13A och Hanna Andersson TE13A

Casper Schwein och John Bäcksin TE14A

På TIS där fokusen känns i luften på grund av ett fysikprov nästa dag är Casper Schwein och John Bäcksin förvånansvärt lugna. De tycker en intervju om vänskap låter som en kul grej. Så de slår sig ner i en soffa i korridoren för att berätta om sin vänskap:

Hur träffades ni?
John: Här på TIS, vi har gemensamma vänner. Vi bor ganska nära varandra också, så vi kände till varandra sen innan.
Casper: Sedan när vi träffades här insåg vi att vi har mycket gemensamt och det fortsatte därifrån.

Vad gör ni här på skolan som gör livet bättre?
Båda: Vi har just haft en genomgång i fysiken, på eget initiativ, tillsammans med en lärare. Det är bra för vi lär oss mycket av varandra.
John: Det hjälper väldigt mycket att se någon annan göra en uppgift. Och vi förstår varandras stilar bra så att säga!    

Berätta om de där gemensamma intressena?
Casper: Ja båda gillar teknik, annars hade vi ju inte varit här. Vi gillari också samma typ av dator och tv-spel.
John: Vi skatear också och båda ligger på samma nivå så det är ännu en grej vi har gemensamt.

Ni verkar komplettera varandra på många sätt, kan ni berätta mer om det?
John: Casper är mer abstrakt i sitt sätt att tänka än mig. Han gillar att grotta ner sig i ämnen.
Casper: Och John är logisk än mig. Samtidigt ser han ofta de stora sammanhangen.
John: Casper gillar att prata inför folk, han höll ett hyllningstal till en klasskompis på svenskan häromdagen. Det blev grymt!
Casper: John är mer lågmäld och bra på matte.
Båda: Så vi hjälper verkligen varandra framåt, både här i skolan och på fritiden.

John Bäcksin och Casper Schwein

John Bäcksin och Casper Schwein

 

Hanna Larsson NV15 och Lina Birath NV15

Hur länge har ni känt varandra och hur blev ni vänner?
Sedan andra dagen i skolan. Klassen hade fått olika uppdrag att utföra och alla andra bara satt och var tysta. Ett uppdrag var att man skulle räkna alla toaletterna i skolan och då gick vi två själva och gjorde det tillsammans för att ingen annan ville.

På vilket sätt gör er vänskap dagen bättre och hur skulle det vara om ni inte hade haft varandra?
Det händer hela tiden att jag inte har Lina här för hon är sjuk hela tiden. Men allt blir roligare när vi är tillsammans, vi är lika ”geekiga” båda två. Det är kul att ha någon som förstår ens skämt. Vi brukar till exempel sitta i korridoren och sjunga helt random, det är kul att ha någon som är likadan.

Vad är det bästa med din kompis?
Lina: Det bästa med Hanna är hennes självförtroende. Hon kan komma helt oförberedd till en redovisning och ändå få ett A för en presentation som tog några minuter för henne att hitta på. Något annat som jag gillar med Hanna är att hon är väldigt ärlig och rak på sak. Om det är någonting så säger hon alltid det direkt.

Hanna: Lina är väldigt snäll. Hon är så charmig och bedårande att hon kan komma undan med vad som helst. Jag framstår som mindre bitchig när vi två är tillsammans bara för att hon är så snäll. När jag gör något dumt så fixar hon det. Lina är också väldigt ärlig men på ett snällt sätt, hon gör mig lugnare, eller mindre galen och jag är aldrig någonsin arg på henne.

Hanna Larsson NV15 och Lina Birath NV15

Hanna Larsson NV15 och Lina Birath NV15