V&V UF berättar om sitt företagande

V&VUF
Våra otroligt duktiga elever från Thoren Innovation School Göteborg har deltagit i UF-mässan på Svenska mässan i Göteborg, 30-31 mars.
Vi träffade grundarna till UF-företaget V&V UF och ställde några frågor till killarna.

Vilka är ni och vad gör ni?

– Vi är ett ungdomsföretag som heter V&V UF och det är vi som skapade prototypen ”Halo”.  Vårt företag består av Vincent Nord (VD), Vincent Gidgård (Vice VD), Marcus Rollof (Marknadsförare) och Albin Karlsson (Inköpare/Produktion ansvarig).

Berätta om er produkt?

– Vi köpte in en cykelhjälm där vi klistrade på LED lampor omkring hjälmens kanter. Lamporna är kopplade till ett batteri som vi satte på hjälmens baksida. Som i sin tur kopplades till en switch. Syftet med ”Halo” är att minska trafikolyckorna i samhället.

 Hur kom ni på iden och hur har ni jobbar med projektet på skolan?

– Det var en kväll då vår VD var ute och gick, och nästan blev påkörd av en cykel. Han blev smått irriterad att han inte såg cykeln, och funderade på varför cyklar inte syns så bra i mörkret. 

 Thoren Innovation School erbjöd oss en uppgift att starta ett ungdomsföretag, där V&V UF skapades. VD i företaget tog upp hans fråga om hur vi kan förbättra cyklisternas synlighet. Vi tog därefter upp med hjälp av trafikverket siffror som visar att cyklister är nuvarande största trafikolycka faktorn. Därifrån kom vi på iden om att skapa en prototyp där man gör hjälmen synlig i 360 grader.  

Efter det börja diskussionerna om hur man kan få fram den till verklighet. Med massor av tvekan och mycket tid fick vi fram vår prototyp ”Halo”.

Vi började dela upp oss i olika grupper och började på hur mycket hjälmen kommer kosta att bygga samt hur vi skulle konstruera hjälmen. Månaders av planering och samtal med lärare och vår rådgivare. Det gjorde så vi fick en prototyp som fungerar som den riktiga produkten skall. Men det ledde oss också till att vi kom in på UF-Mässan och att vår rådgivare fick in oss på Blixtlåset (SM i teknik). 

Vad är UF-mässan?

UF-mässan är en mässa där man kan visa upp sina uppfinningar eller sina produkter man säljer. Det hjälper dig driva ditt företag och känna på hur verkligheten är. Vid mässan kommer det jurys som tittar på olika tävlingskategorier som man kan delta i. Vinnaren vinner ett pris samt en titel och har chans att delta i SM i entrépenörskap i Stockholm. Skulle rekommendera detta till andra ungdomföretagare. Det är en upplevelse värt att gå på, samt att man lär sig mer med hjälp av feedback och hur man ska driva sitt egna företag.

10300165_558604057615455_5675429213695662390_n

Vad har ni fått för respons?

 – Vi har fått väldigt bra respons. Lite bättre än förväntat, där de förklarar vad de tycker och tänker om vår prototyp samt förklarar på hur vi skulle eventuellt kunna förbättra den. Vi har även fått oss flera olika kontaktförslag som är en hjälp på vägen. Men vi letar fortfarande efter ett företag som kan backa upp oss och hjälpa oss driva vidare vårt ungdomsföretag. 

Och några avslutande ord…

– För det är en otrolig känsla att kunna se sin idé komma till verklighet, säger Vincent Nord

– Att vara med och starta ett ungdomsföretag är en bra start inför framtiden. Man får lite mer en känsla på hur det kommer vara i framtida företag. Man får bra feedback och har extremt kul att göra det, avslutar Marcus Rollof.